Renovera kök

Köksrenovering

När man renoverar sitt kök är för de flesta ett kärt besvär att välja material bland det enorma utbud av material och vitvaror som numera finns. I dagens informativa samhälle finns en uppsjö av tips och råd att få på både TV, internet och i tidskrifter med mera, så att göra en ordentlig research av projektet bör vara ganska enkelt.

Vad ska man då satsa på för material? Design, funktionalitet, estetik och användarvänlighet bör man beakta först. Öppen planlösning kan vara en bra lösning för den som tycker om att umgås med sina gäster samtidigt som de lagar mat. Andra vill kanske ha separat kök och matplats. Under och efter byggtiden kan det vara bra och bekvämt att anlita någon som utför byggstädning

Vilken spis ska man ha? Ska man satsa på kombinationen gas/el? Hur många ugnar behöver man? Ska man satsa på ångugn, mikrovågsugn eller båda? Köksfläkt är något som numera nästan undantagslöst installeras i ett nytt eller ombyggt kök. Det finns många varianter att välja på. Alltifrån enkla fläktar till mycket tjusiga sådana i form av kristallkronor. Ska man ha sina enheter inbyggda eller inte? Separat kyl och frys eller i en enhet? Ismaskin i frysdörren? Espressomaskin? Urvalet är oändligt. Mycket av det nämnda kan helintegreras.

Förvaringsutrymmena är också viktiga. Många väjer numera att inte ha överskåp – det beror lite på hur mycket man har att förvara. Ett städskåp kan också vara en bra idé för att förvara dammsugare, mopp och annat – om man inte har utrymme för det i resten av hemmet.

Vill man snabbt kunna göra sig en kopp te är det en bra idé att installera kranar med kokande vatten. Det gör också att man kan göra sig av med vattenkokaren och på så sätt fria upp utrymme på köksbänkarna.

För trivselns skull ska belysningen vara varm och inbjudande. Du bör också lysa upp arbetsytorna. Spotlights i taket är populärt och man kan också installera dem med dimmer så att belysningen kan anpassas.

Ordentliga arbetsytor har stor betydelse. Viktigt är att betänka hur många som ska samsas i köket och arbeta sida vid sida. I många fall kan en köksö vara en bra lösning. Andra praktiska detaljer såsom materialval till bänkskivorna och golv är även de viktiga i sammanhanget. Bland de mer estetiska detaljerna har vi handtagen till skåp och lådor. Det finns såklart mer eller mindre praktiska handtag, men oftast handlar det bara om tycke och stil. Alternativen är naturligtvis avhängiga av vad man kan betala för kalaset och har man medel till det är valmöjligheterna nästan oändliga.

Copyright © 2015 FR-EAB Bygg - Gelbgjutaregatan 3, Åtvidaberg