Dörrbyte

Få hjälp med ditt dörrbyte

Att välja dörr hör till ett av de viktigaste besluten när man står inför uppgiften att utforma sitt hus eller sin lägenhet. Dörrar är ju inte något man byter varje år direkt. Vilken typ av dörr trivs du med i längden – en klassisk spegeldörr eller en stilfull designdörr? Dessutom finns det en rad funktionella aspekter att ta hänsyn till, till exempel säkerhet, beständighet, lås och beslag.

Det har hänt mycket sedan 1930-talet då den franske arkitekten Le Corbusiers idéer med funkisstilen slog igenom. Då var det hus med plana fasader, platta tak och släta innerdörrar som gällde. Släta innerdörrar var nog bra på sitt sätt, bland annat för att de var billiga och lättstädade, men idag vill vi ofta ha en lite mer personlig stil. Det som nu har hänt är att man med hjälp av speciella beslag kan montera in en ny och vacker innerdörr i den gamla karmen. De beslag som krävs för detta enkla dörrbyte får man gratis levererat med den nya innerdörren.

I dag finns många olika slag av dörrar. Vi har ytterdörrar och innerdörrar, skjutdörrar och balkongdörrar, toalettdörrar, förrådsdörrar, bastudörrar och garageportar. Alla till för att göra entrén till villan, fritidshuset eller förrådet så välkomnande, bekväm och säker som möjligt.

Mångfalden av olika dörrar kan bli ett problem. Vilken dörr skall du välja? En stilren dörr passar i de flesta moderna hus medan en rikligt dekorerad dörr har en stil som kan passa bäst i ett hus med en gammaldags interiör där den smälter in mer. En dörr ska hålla i många år, det är därför viktigt att man väljer rätt dörr från början. Den som kan ge råd och hjälpa dig att välja är din dörrleverantör som ofta har lång erfarenhet av vilka typer av dörrar som passar bäst i olika typer av byggnader.

Säkra och skyddande myggnätsdörrar

Trots att vintern känns evighetslång ibland så rusar månaderna på och rätt vad det är så är sommaren här igen. För att undvika att ovälkomna gäster ska komma in i ditt hus under denna ljuvliga årstid, kan det vara idé att skaffa en myggnätsdörr. De skyddar mot alla möjliga insekter som vill förpesta din tillvaro som till exempel myggor, getingar och flugor. Det finns även en del varianter som ser riktigt hemtrevliga ut.

Kvalité och skydd

En viktig aspekt att tänka på när du ska handla myggnätsdörrar är att skaffa en modell som är måttanpassad till din dörröppning. Det behövs för att kunna stänga ute insekter på ett så effektivt sätt som möjligt. För att fästa dörrarna i golvet, används kassetter och skenor. Ett tips är att använda skenor gjorda av aluminium, eftersom de bidrar till en ökad hållfastighet och stabilitet för myggnätsdörrarna.

Det är även betydande för köpet av myggnätsdörrar att fokusera på nätens kvalitet. Det finns nämligen myggnätsdörrar som har UV-filter. Dessa kan vara av god idé att införskaffa särskilt om det finns små barn eller husdjur i närheten. Solen blir stark under de varmaste sommardagarna och de långa solstrålarna når in i huset och om ett litet barn leker i närheten av dörröppningen, kan det vara skönt att slippa tänka på att applicera solkräm inomhus. Just därför är det en bra idé att satsa på UV-filter till dina myggnätsdörrar.

Säkerheten är också viktig

Det finns myggnätsdörrar på marknaden som har en lätt inbromsning när de stängs till. Den funktionen är tillgänglig genom att det finns en hydraulisk broms inbyggd i myggnätsdörrens konstruktion som ser till att dörren bromsas upp in i kassetten när den är på väg att stängas. Att ha myggnätsdörrar med bromsfunktion är också att rekommendera om du har små barn eller husdjur hemma.

Copyright © 2015 FR-EAB Bygg - Gelbgjutaregatan 3, Åtvidaberg