Olika typer av målarfärg

Det finns olika typer av färg som ska användas på olika ytor. När det gäller målarfärg för utomhusbruk finns det exempelvis lasyr, fönsterfärg, putsfärg, rostskyddsfärg och såklart fasadfärg. Nedan kan du läsa förklaringar för vad dessa olika färger används för.

Lasyr

Denna färg kan även benämnas som lasering eller lasur och är en transparant färg. Det innebär att lasyr är en färg som har mindre pigment än en heltäckande färg. Detta är perfekt att använda på exempelvis trä eller liknande där man vill att det ursprungliga materialet ska synas igenom. Lasyr kan göra att hållbarheten förbättras samt ge ett snyggare uttryck.

Fönsterfärg

Detta är en så kallad lösningsmedelsburen färg. Fönsterfärg kan användas vid målning av exempelvis dörrar och andra snickerier utomhus och givetvis även vid målning av fönster. Fönsterfärg brukar vanligtvis torka relativt snabbt och har en hög täckningsgrad.

Putsfärg

Putsfärg har ingen glansighet, utan är helmatt, och används främst på mineraliska ytor. Detta innefattar alltså ytor såsom cement och betong. Denna typ av färg lämpar sig därför bra till murar, grunder och fasader men också mycket annat. Putsfärg är helt täckande och torkar mycket snabbt!

Rostskyddsfärg

Har du någon pryl ute i trädgården som är av exempelvis metall eller plåt är det rostskyddsfärg du ska använda. Denna färg kan nämligen användas på just den typen av material och används bland annat vanligtvis på aluminium, järn och stål.

Fasadfärg

Fasadfärg är den målarfärg som används på fasader som är av trä. Det finns oändligt många kulörer att välja mellan. Fasadfärgen skyddar träet och gör så att det håller längre, därför bör fasaden målas om med jämna mellanrum. Det finns givetvis olika typer av fasadfärger, både akrylat- och alkydfärg men också linoljefärg och slamfärg.

Copyright © 2015 FR-EAB Bygg - Gelbgjutaregatan 3, Åtvidaberg