Att bygga om badrummet

badrum

Tänker du att det vore på tiden att genomföra en ordentlig badrumsrenovering för att på så sätt fräscha upp ditt hem och dessutom försöka höja värdet på bostaden? Då kommer här några tips! Det allra viktigaste i ett kaklat badrum är att det finns ett godkänt tätskikt som är monterat enligt tillverkarens anvisningar. Först måste man dock se till att underlaget är riktigt utfört. Är man oerfaren eller inte alltför händig kan det vara en god idé att ta hjälp av proffs när det kommer till plattsättning.

Underlaget ska ha tillräckligt av såväl böjstyvhet som draghållfasthet. Detta uppnås genom att reglarna är tillräckligt dimensionerade och monterade samt att byggskivan är godkänd för ändamålet. En vanlig kartonggipsskiva duger inte.

För att få tillräckligt bra draghållfasthet måste man riva bort allt löst material på väggarna och ersätta det med våtrumsspackel. Det är då viktigt att man inte använder det färdigblandade spacklet eftersom risken är att det är för svagt.

Ytterligare en ingrediens som är central är golvbrunnen. Den måste också vara rätt för just det badrummet. Rätt dimensionerad och rätt material. Och rätt monterad.

Golvbrunnen måste vara fastmonterad i bjälklaget. Det räcker inte med golvets spånskiva. Vid ombyggnad får man kolla om den gamla golvbrunnen är typgodkänd före 1990. Om så är fallet måste man köpa en ny. I stenhus gjuter man fast golvbrunnen i betongbjälklaget.

Brunnen måste också vara placerad på rätt ställe. Ytterkanten ska vara minst 200 cm från väggen.

Det finns en checklista som man kan följa för att vara säker på att allt blir rätt utfört.

  1. Se till att utförandet sker i enlighet med branschens anvisningar; GVK Säkra Våtrum eller BKR:s BBV.
  2. Enklaste sättet att säkerställa 1 är att anlita fackman som är auktoriserad av någon av dessa organisationer.
  3. Spara kvittot om arbetet utförts av fackman.
  4. Om du gör jobbet själv; se då till att ha följt ovan nämnda anvisningar.
  5. Följ anvisningarna från din leverantör om materialet; åtgång och montering.
  6. Dokumentera arbetet i ord och bild.
  7. Kontrollera böjstyvhet och draghållfasthet.
  8. Placera golvbrunnen rätt och se till att den är typgodkänd.
  9. Montera ALLT tätskikt noggrant.

Efter att man byggt om badrummet är det dags att koll på inredning. Det finns ett enormt utbud av badrumsskåp, duschväggar, handdukstorkar och handfat. För att inte tala om alla typer av badkar som finns att välja bland för den badsugna.

Copyright © 2015 FR-EAB Bygg - Gelbgjutaregatan 3, Åtvidaberg